kolmapäev, 31. juuli 2013

Talendid kodus - Piret Torm-Kriis



"Talendid kodus" on suvine artiklisari, mis usutleb paari küsimusega inimesi, kes on ennast oma eriala tipuna Põlvamaaga taas või siis uustulnukana sidunud.
Esimene vastaja on Tartus üld- ja keskhariduse saanud ja Tallinna Ülikoolis, endises Pedagoogika Instituudis tantsujuhtimist õppinud ja 30  aastat Tallinnas tantsutruppi Modus juhendanud Piret Torm-Kriis


Pidasin Sind noorte tantsutrupi Modus entusiastlikuks eestvedajaks aga kohtusin Sinuga Tallinna mõistes "pärapõrgus" Värskas ja veel rahvariietega…  Kuidas nii? Mis impulss tõi Sind  Värska Gümnaasiumi huvijuhiks?
Impulss tõi eelkõige Setomaale.  Lihtsalt juurte tõmme oli vastupandamatult tugev. Minu juured on Setomaal, paraku teisel pool piiri. Olen kõik suved kuni piiri sulgemiseni veetnud Setomaal isa sünnikodus Pööni külas. Kuna nüüd sinna teisele poole piiri on hirmraske (loe hirmkallis) saada, siis otsustasin igatsust südames leevendada Setomaa Eestipoolse osaga. See, et Värska Gümnaasiumisse sattusin, oli puhas juhuste kokkulangemine.


Juhused on alati intrigeerivad. Kas saad neist ka lähemalt rääkida?
Käisin möödunud suvel Seto Kuningriigi päeval Värskas. Kohtasin siin lapsepõlveaegset trennikaaslast ja praegust ametikaaslast. Ta oli Värskas kursuse kokkutulekul, sest üks tema kursusekaaslastest on praegune Värska Gümnaasiumi direktor Rein Zaitsev. Rääkisin oma kunagisele trennikaaslasele igatsusest Setomaa järele ja tema edastas selle Rein Zaitsevile. Kuna kooli otsiti parasjagu huvijuhti, siis nii need otsad kokku jooksidki.


Modus on 1984. aastast Sinu käe all ennast kõrgele kultuuritaevasse sõidutanud. Kas  kavatsed jätkata?
Otse loomulikult. Sügisel algab Modusel 30. hooaeg, mida on plaanis juubelile vääriliselt tähistada. Jaanuaris toimub 30. juubeli ball, aprillis juubelietendus. Sellele lisaks on tantsupeoaasta - XIX üldtantsupidu peetakse 2014.aasta suvel ning sellest katsub Modus osa võtta kuue rühmaga. Eelkõige aga arendame oma leivanumbrit - swingtantsu siduda iga-aastaste traditsiooniliste sündmustega. Pean küll tunnistama, et aasta Setomaal on mõjutanud ka Moduse uue  hooaja tunde - tunniplaani tuleb tuliuus tund Setolood, kus kõneldakse seto keeles, jutustatakse seto muinasjutte, loomulikult lauldakse ja tantsitakse seto laule ja tantse.




Kuidas Sa kombineerid omavahel swingi ja steppi ning seto pärimust? Kas võib juhtuda ka vastupidi, et swing- ja steptants saavad  osaks seto kultuurist?
Seda kombineerimist tegin juba varemgi, enne Setomaale tulekut. Olen nimelt avastanud, et seto muusika ja laulud on ideaalsed swingimiseks ja steppimiseks. Modusel on üsna mitu swing- ja stepptantsu Klappi, Trallikute ja Laanetsirgu muusikate saatel. Tantsijatele väga meeldib. Osasid neist tantsudest esitasime ka Värska Kultuurikeskuse jõulupeol. Ja kuigi mul hing sees värises, et kuidas sellist "solkimist" kohalikud vastu võtavad, ei ole vähemalt minuni ühtegi negatiivset järelkaja jõudnud. Värska Muusikakool ja Zetod muusika on töötlustega hakatuse teinud ning enam ei panda pahaks ka tantsu töötlusi.
Aga swingtantsu õpetasin möödunud aastal ka Värska Kultuurikeskuses seltskondlike paaristantsude kursusel ning osaletud sai päris mitmel swingtantsu sündmusel Tartus ja Tallinnas.




Kas on Sul Setomaaga seotud veel mingi suurem missioon, tahad Sa edastada kellelegi suuremat sõnumit?
Minu esimene, nn. tutvumisaasta, on seljataga. Olen näinud, et tantsimise võimalusi on Setomaal, vähemalt Värskas, ülivähe. Tahaksin anda endast tantsuspetsialistina nii palju kui võimalik. Sellepärast ei peaks keegi siit ära linna minema, et mingeid tantsuharrastuse võimalusi siin pole. 
Minu enda unistus on ükskord Setomaale päriselt maanduda - mitte käia iga nädal kahe pealinna - Eesti pealinna Tallinna ja Setomaa pealinna Värska - vahet (kuigi tegelikult on selline käimine äärmiselt rikastav). Soovin, et suudaksin oma lastele ja lapselapsele anda killukestki rikkalikust seto kultuurist ja keelest. Tahan olla kunagi seto vanaema, kelle juurde linnas elavad lapselapsed suveks saadetakse. Nii, nagu minul olid seto vanaema Anna ja seto vanaisa Ando.
Värska Gümnaasiumi üks õppesuund on kultuur. Et olen Tartu Ülikooli kultuurikorralduse magister, loodan olla kasulik ka kultuuri õppesuuna õpilastele.


Usutles Indrek Sarapuu
Koit, 6.07.2013

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar